Effectief de werkplaats thuis inrichten

Een werkplaats thuis vind meestal plaats in de garage of schuur. Het kan ook zijn dat je een aparte ruimte in of rond het huis hebt waarvan je jouw werkplaats wilt maken. Wanneer je jouw werk of hobby daar uitvoert, kan het een voordeel zijn om een aparte ruimte hiervoor te creëren. Hierdoor kan je het werk even stilleggen indien nodig zonder dat eerst alles opgeruimd hoeft te worden. Zo kun je op een ander moment weer aan de slag gaan.

Wanneer je hier geen aparte ruimte voor hebt, kan dit lastig zijn. De rommel ligt dan in het zicht ligt, en dit wil je eigenlijk niet. Hier lees je hoe je de werkplaats thuis effectief inrichten.

Goede opbergruimte voor je werkkleding

Heb je een werkplaats aan huis waar je veel klust, je hobby uitvoert of echt je werk hebt, dan is het van belang om de werkkleding goed op te bergen. Werkkleding dragen we om onszelf te beschermen tijdens onze werkzaamheden. Zowel werkschoenen als een werkbroek zijn dan ook een must. Werk je veel met verf of schuur je tafels? PBS’s zoals mondmaskers zijn dan onmisbaar. Deze houd je stofvrij door ze op te ruimen in bijvoorbeeld een locker. 

Het voordeel van werkkleding goed kunnen opbergen is dat je de kleding ook niet altijd mee hoeft te nemen naar huis. Werkkleding wordt namelijk nog wel eens vuil en dat geeft niet, maar door deze op te bergen, voorkom je dat je huis bijvoorbeeld onder het stof zit. 

Gebruik je nog geen werkkleding tijdens je werkzaamheden in de werkplaats? Werkkleding kopen is dan een echte must, je wilt je werk namelijk veilig en met gemak kunnen doen. Goed zittende werkkleding zorgt er namelijk voor dat jij je werk in de werkplaats goed kunt uitvoeren. Het beschermt en geeft je bewegingsruimte.

Goede verlichting in de werkplaats

Wanneer je in jouw werkplaats aan het werk bent, is het belangrijk dat de verlichting goed is. Zo voorkom je ongelukken. Niet iedere ruimte heeft voldoende daglicht, maar toch heb je licht nodig. Helemaal wanneer je in de avonduren nog wat uurtjes doorwerkt. 

Voldoende en goede verlichting in de werkplaats is dan ook een absolute must. Zo zijn er verschillende opties zoals inbouwspots maar ook hanglampen. Zorg dat je hiervoor LED verlichting gebruikt en dat de elektra goed is aangesloten. Het schakelmateriaal en installatiemateriaal moet in orde zijn. Goede en veilige elektra kopen doe je gelukkig snel en makkelijk online. Dat bespaard je weer tijd en die tijd kan jij doorbrengen in de werkplaats.

Schep orde in de werkplaats

Je kent het vast wanneer je aan het werk bent in de werkplaats: het gereedschap wordt niet meteen opgeruimd en het blijft liggen. Dat ene ding heb je zo weer nodig en dat andere ook. Wanneer dit met meerdere items gebeurd ontstaat er een chaos waardoor je eigenlijk je werkzaamheden niet zo goed meer kunt uitvoeren. Je raakt het overzicht kwijt en de werkbank ligt boordevol dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. De volgende keer dat je het gebruiken wilt kun je het niet terugvinden. Maar gelukkig is hier een goede oplossing voor.

Met speciale stapelrekken of wandrekken aan de muur, zorg je ervoor dat je orde in de chaos creëert. Hang of leg het gereedschap dat je gebruikt hebt, na het gebruik direct weer op. Zo heb je meer overzicht en je ziet in een oogopslag wat je nodig hebt. Geef alles een vaste plek en hang ook bezems, stoffer en blik en andere spullen op aan de muur. Zorg voor kasten als er dingen zijn die niet opgehangen kunnen worden en spullen die stofvrij moeten blijven.

Succes!