Wat zijn de makelaarskosten?

Veel huizenverkopers en -kopers willen graag weten wat de kosten zijn van een makelaar. Maar wat zit er allemaal bij de makelaarskosten in? Makelaarscourtage zijn de kosten die makelaars in rekening brengen bij de verkoper of koper van een huis, afhankelijk of je het huis wilt verkopen of dat je een aankoopmakelaar in de arm neemt. 

Voor de diensten die een makelaar voor je uitvoert betaal je uiteraard kosten. Deze tarieven zijn meestal een percentage van de koop of verkoopprijs van een woning. De tarieven van makelaars liggen nog wel eens uit elkaar, daarom kun je hier zeker over onderhandelen of een aankoopmakelaar met andere aankoopmakelaars vergelijken.

Kosten van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat jij een huis kunt kopen wanneer je hier hulp bij nodig hebt. HIer zijn uiteraard kosten aan verbonden. Wat de kosten van een aankoopmakelaar zijn verschilt echter weer per makelaarsbureau. Het kan een vast en afgesproken tarief zijn, maar andere makelaars werken weer met een percentage van de aankoopsom van het huis. 

Een gemiddeld courtage van een aankoopmakelaar ligt tussen de 1 en 2 procent. Dit is dan inclusief de welbekende BTW. Het betekent dan uiteraard wel dat de aankoopprijs van de woning betrekking heeft op dit bedrag. Voor hoe meer geld jij het huis koopt, hoe meer geld jij moet afdragen aan de aankoopmakelaar.

Maar dat is niet alles, er zijn ook aankoopmakelaars die een ander uitganspunt nemen voor het tarief. Hierbij gaat het om het onderhandelingsresultaat. Hoe beter de koopsom, hoe meer de makelaar van de vraagprijs af weet te krijgen, hoe hoger het tarief zal zijn dat je aan de makelaar betaald. Voordeel: de aankoopmakelaar zal zo zeker gemotiveerd zijn om een goede en zo laag mogelijke koopsom voor jou te onderhandelen.

Kosten verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar koopt geen huis voor je aan, maar zet jouw huis in de etalage om te verkopen. Deze makelaar zal de plaatsing op Funda en de website van de makelaar regelen, foto’s maken, bezichtigingen leiden en de onderhandelingen voeren. Dit soort makelaars vraagt wel vaak om een opstarttarief, met daarnaast een tarief voor de verkoop. Het tarief voor de verkoop ligt vaak ook tussen de 1 en 2 procent van de verkoopsom.

Wanneer betaal je makelaarskosten?

Wanneer je een makelaarscourtage afgesproken hebt, gaat dit pas in wanneer je de woning daadwerkelijk verkoopt of verkocht hebt. Dit bedrag wordt vaak bij de notaris verrekend. samen met de overige kosten die je gaat maken. Een opstarttarief, andere gemaakte kosten of een vast tarief betaal je rechtstreeks aan de makelaar. Wanneer je de opdracht intrekt voor de verkoop brengt de kosten in veel gevallen alleen de gemaakte kosten in rekening.