Verbouwen en een bouwdepot?

Wanneer je een bestaand huis gekocht hebt en wilt gaan verbouwen, kun je dit financieren met een bouwdepot. Maar met een bouwdepot kun je ook de verbouwing van je huidige woning financieren. Op deze manier worden de kosten van de verbouwing meegenomen in de hypotheek. Het bedrag van het depot wordt op een aparte rekening gezet. Hier kun je dan maximaal twee jaar gebruik van maken. Wanneer je zo’n depot aan wilt vragen is er altijd een taxatierapport voor een bouwdepot nodig. We vertellen je er graag meer over:

Wat is een bouwdepot precies?

De kosten van de verbouwing die je in de hypotheek wilt meenemen, worden uiteraard bij je huidige hypotheek opgeteld. Deze los je gezamenlijk met de huidige hypotheek iedere maand weer af. De hypotheekverstrekker eist dit wanneer je de kosten voor de verbouwing wilt laten financieren met een bouwdepot. De kosten van dit depot worden opzij gezet om het verbouwen mee te kunnen betalen. 

Dit bedrag dat jij leent, wordt maximaal twee jaar voor je vastgehouden op een aparte rekening. Wanneer je na twee jaar geen gebruik meer maakt van deze financiering, wordt het bedrag van je huidige hypotheekbedrag afgetrokken. Ben je binnen twee jaar klaar met verbouwen en zijn de rekeningen voldaan? Dan kan je de rekening van het depot opheffen. Maar ook kan dit wanneer je meer dan vier maand geen gebruik meer maakt van de financiering of wanneer er geen geld meer op de rekening staat. Wist je dat je ook voor onderhoud of achterstallig onderhoud van je woning een bouwdepot op kunt nemen?

Een taxatierapport voor een bouwdepot

Wil je gebruik maken van een financiering voor de verbouwing? Dan moet het huis wat verbouwd gaat worden altijd getaxeerd worden. Een taxatierapport voor een bouwdepot is dan ook nodig. Een taxateur zal een taxatie huis uitvoeren. Dit moet gedaan worden omdat de waarde van de woning vermeerderd moet worden wanneer de verbouwing afgerond is. De taxateur zal ook bepalen wat de woning voor én na de verbouwing waard is. Vervolgens kun je met dit taxatierapport bij een hypotheekadviseur een hypotheekaanvraag doen en het depot aanvragen.

Het proces van aanvragen tot acceptatie kan 6 tot 8 weken in beslag nemen. Nadat de hypotheekvertrekker de financiering geaccepteerd heeft, moet je ook nog langs de notaris om alles notarieel vast te laten leggen.

Betalingen verrichten uit het bouwdepot

Het is niet mogelijk om zelf een bedrag op te nemen uit het bouwdepot. Wanneer je hier gebruik van wilt maken, is het de bedoeling dat je de factuur naar de hypotheekverstrekker stuurt. Ze betalen dan vanuit jouw rekening de factuur. Wel kan je bij veel verstrekkers zelf betalingen verrichten vanuit de rekening via online bankieren. Maar geld pinnen gaat dan weer niet. Het is van belang om alle rekeningen te bewaren, ook als je het zelf voorschiet. 

Is een taxateur echt nodig?

Daar kunnen we een kort antwoord op geven. Ja! Een taxateur huis is altijd nodig wanneer je een financiering wilt opnemen voor het verbouwen. Een taxatierapport voor een bouwdepot wordt altijd gedaan door een erkend taxateur en deze zal nadat hij de woning en de plannen bekeken heeft, jou het taxatierapport voor een bouwdepot opsturen zodat jij deze kan doorsturen naar de hypotheekverstrekker of naar je hypotheekadviseur.