Duurzaam verbouwen in 5 stappen

Het verbouwen van je woning kan je veel opleveren. We vinden het namelijk steeds belangrijker om onze woning op een duurzame manier te verbouwen. Dit kun je natuurlijk op verschillende soorten manieren opvatten. Hiernaast wordt het woord ‘duurzaam’ vaak niet helemaal correct gebruikt. Kies jij ervoor om jouw huis duurzaam te verbouwen? Het lezen van dit artikel is dan zeker de moeite waard.

Duurzaam verbouwen, wat is dat eigenlijk?

Duurzaam is tegenwoordig helemaal in. Niet zo vreemd: het is beter voor het milieu en het bespaart je ook veel kosten. Toch zorgt de term ‘duurzaam’ ook wel eens voor onduidelijkheid en verwarring. Wij leggen de term ‘duurzaam’ dus graag aan je uit.

Het doel van een duurzame verbouwing is dat je in de toekomst minder energie zal verbruiken. Maar duurzaam verbouwen doe je ook tijdens de verbouwing zelf. Duurzaam verbouwen heeft als kenmerk dat we gezonde materialen gebruiken. Deze zorgen weer voor een aangenaam binnenklimaat. Ook groene en duurzame energie van hoge kwaliteit zijn belangrijk bij het verduurzamen van je woning.

Duurzaam verbouwen in 5 stappen

Met deze 5 punten verbouw jij je woning op een duurzame manier:

Stap 1: Maak een planning

Om jouw woning op een duurzame manier te verbouwen, is het belangrijk om een goed onderbouwd plan te hebben. Focus je op wat er precies verbouwd moet worden, en laat jouw wensen centraal staan. De indeling van de ruimtes, de lichtinval, de wanden en muren en materiaalkeuze hangen dan ook samen om tot een geheel te komen. Het is raadzaam om hiervoor een expert in de arm  te nemen.

Stap 2: Financiering van de verbouwing

Het nadeel van een koophuis is dat je deze zelfstandig moet onderhouden. Zo is de keuken of badkamer eens in de zoveel tijd aan vervanging toe. Dat kost aardig wat geld. Wanneer je genoeg geld opzij gezet hebt, kun je dit geld investeren in de verbouwing van je woning. Wil je dat niet, of is er niet genoeg geld beschikbaar voor de duurzame verbouwing? Dan kun je gebruik maken van een bouwdepot. 

Voor een bouwdepot moet eerst een hypotheekberekening worden gemaakt. Als dit gedaan is, kun je de hypotheek aanvragen. Je doet er goed aan om bij het aanvragen van de hypotheek voor het bouwdepot een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze kijkt wat er mogelijk is, regelt een taxateur en zal vervolgens de aanvraag indienen.

Stap 3: Kies voor zonne-energie

Zonne-energie is een natuurlijk wijze om energie op te wekken. Door zonnepanelen te laten plaatsen, gebruik je de zon optimaal. Zo bespaar je enorm op de energiekosten. Zonne-energie is groene energie en dit is ook een stuk beter voor het milieu. 

Voor zonne-energie is het wel nodig om geld te investeren, maar dat verdien je zo weer terug. Een warmtepompinstallatie werkt ook goed samen met zonnepanelen. Door deze duurzame combinatie verbruik je geen of een stuk minder gas. 

Stap 4: Isolatie van de woning

Een goed geisoleerde woning zorgt ervoor dat de warmte  binnen blijft tijdens de koudere maanden, en dat de warmte buiten blijft wanneer het buiten warm is. Kijk ook of de vloer goed geïsoleerd is, de gevels en uiteraard de zolder. Wanneer je goed isoleert, verspil je minder energie. Je zal dan ook merken dat de energiekosten flink omlaag gaan. Ook ramen van dubbel glas zijn tegenwoordig te vervangen voor HR++ glas. Je geniet ook van minder omgevingsgeluiden, wat ook erg fijn kan zijn.

Stap 5: Gebruik milieuvriendelijke materialen

Tijdens de verbouwing is het belangrijk om materialen te gebruiken die zowel duurzaam als milieuvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan: hout, isolatiemateriaal, leem en constructiehout. Kies dus voor duurzame en milieuwvriendelijke materialen!