Voor- en nadelen van een betonvloer

De betonvloer heeft door de jaren heen danig aan populariteit gewonnen. Heel wat verschillende voordelen hebben hiervoor gezorgd. Allereerst geldt voor dit type vloer natuurlijk dat ze behoort tot de categorie van de naadloze vloeren. Je hoeft dus geen rekening te houden met het bestaan van vervelende (en vaak ook pijnlijke) groeven of voegen. Dit komt onder meer het onderhoudsaspect van de vloer alleen maar ten goede.

Overweeg jij ook het realiseren van een vloer gemaakt van beton in jouw woning? Ben je echter benieuwd naar alle voor- en nadelen die eraan verbonden zijn? Dan is het zeker interessant om de onderstaande informatie door te nemen!

Welke voordelen zijn er bij een betonvloer?

Voordeel 1: Betonvloeren zijn slijtvast

De betonvloer wordt geroemd omwille van tal van verschillende voordelen. In eerste instantie staan deze vloeren erom bekend ontzettend slijtvast te zijn. Ook wanneer ze veelvuldig worden belopen is het dus zo dat je niet snel geconfronteerd wordt met schade, integendeel. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van heel wat andere vloeren waarbij er wel al vrij snel sprake is van beschadigingen die de uitstraling negatief beïnvloeden.

Voordeel 2: Een betonvloer is naadloos

Een ander belangrijk voordeel verbonden aan de betonvloer heeft te maken met het feit dat ze over een naadloos karakter beschikt. Betonvloeren hebben dus geen voegen waar er zich vuil in kan manifesteren. Het ontbreken van deze voegen zorgt ook voor meer loopcomfort over de vloer. Heel wat mensen dragen bijvoorbeeld geen pantoffels, maar vinden het fijn om gewoon op blote voeten door de woning te kunnen lopen. Geldt dat ook voor jou? Dan is een naadloze vloer zoals een betonvloer in de basis behoorlijk wat comfortabeler.

Voordeel 3: Combineer met isolatie en vloerverwarming

Eveneens een niet onbelangrijk voordeel heeft te maken met het feit dat het mogelijk is om bij een betonvloer gebruik te maken van vloerisolatie. Op deze manier kan je voorkomen dat er warme lucht via de vloer ontsnapt. Daarnaast geldt voor heel wat mensen dat ze met zekerheid gebruik willen maken van een vloer die gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Ook dat is mogelijk bij de keuze voor een vloer vervaardigd uit beton. 

De combinatie van vloerisolatie en vloerverwarming zorgt ervoor dat je warmteverlies tegen kunt gaan, daarnaast kun je ook rekenen op een comfortabel warm gevoel aan de voeten. In ieder geval, dit zijn enkele belangrijke voordelen van een betonvloer.

Betonvloer kopen? Hier moet je op letten!

Uiteraard geldt voor alle verschillende vloeren die er op de markt zijn dat ze zowel bepaalde voordelen als nadelen hebben. De betonvloer vormt hierop geen uitzondering. Zo is de opbouwhoogte van deze vloer vrij aanzienlijk en bestaat het risico op scheurvorming. 

Daarnaast staat een vloer vervaardigd uit beton er eveneens om bekend vatbaar te zijn voor vlekken. De vloer beschermen door middel van bijvoorbeeld een impregneermiddel zou dit probleem eventueel kunnen voorkomen. Dit brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee.